NEWCURB Makelaars | Toename Hypotheekruimte voor Energiezuinige Woningen vanaf 2024

In het nieuwe jaar krijgen zoekers op de woningmarkt meer hypotheekmogelijkheid wanneer het gaat om meer energiezuinige woningen.

 

Vanaf 1 januari 2024 krijgen woningzoekenden meer hypotheekruimte bij de aankoop van energiezuinige woningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft deze week aangekondigd dat bij energielabel A++++ het extra leenbedrag €50.000 bedraagt. Hierdoor wordt het energielabel nog belangrijker.

Hypotheekruimte voor Energiezuinige Woningen De bedragen die extra geleend mogen worden bij de aankoop van een huis, afhankelijk van het energielabel in vergelijking met een woning met label E, F of G, zijn als volgt: €5.000 (energielabel C en D), €10.000 (A en B), €20.000 (A+, A++), €30.000 (A+++), en €40.000 (A++++).

Voor energiebesparende maatregelen kunnen huizenbezitters ook meer geld lenen. Dit varieert van €10.000 (energielabel B tot en met A+++) tot €20.000 (label E, F of G). Deze extra leenruimte is niet afhankelijk van het inkomen en vervangt het vaste extra leenbedrag van €9.000.

Naast de hypotheek blijven subsidies en het Nationaal Warmtefonds beschikbaar, met extra mogelijkheden voor huiseigenaren met een laag inkomen. Sommige gemeenten bieden ook financiering via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Leennormen en Financiële Risico's Het kabinet streeft naar financiering van woningen die aansluit op de wensen en persoonlijke situatie van mensen, zonder onverantwoorde financiële risico's. Leennormen worden jaarlijks door het Nibud aanbevolen. Verwacht wordt dat de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens in 2024 stijgt door een verwachte loonstijging van 5,2 procent.

 

Bron: vbo.nl

NEWCURB Makelaars